Systeemopstellingen in een-op-een begeleiding

Als er met iemand in een familie, gezin, klas of andere groep een probleem is, heeft een hulpverlener vaak de neiging om in te zoomen op het individu en de details betreffende de situatie waarin de persoon zich bevindt. Bij systemisch werken wordt juist uitgezoomd. Er wordt gekeken naar het grotere geheel waar de cliënt deel van uitmaakt. Het uitgangspunt is namelijk dat we ons allemaal bewegen in verschillende groepen, ook wel systemen genoemd, en dat de dynamieken die zich daarin afspelen invloed hebben op ons individuele gedrag.

Systemisch werken vraagt om een fenomenologische grondhouding. Dat houdt in dat je als hulpverlener in het hier en nu observeert en luistert zonder te interpreteren, dus zonder een betekenis te geven aan wat je waarneemt. Je verzamelt als het ware informatie zonder daar op dat moment iets mee te hoeven doen. Die informatie krijg je bijvoorbeeld door de gezichtsuitdrukking, lichaamstaal, ademhaling, taalgebruik en intonatie van de cliënt. Maar ook door wat er wordt gezegd, of juist achterwege blijft. Of over wie uit het systeem er wordt gesproken, of juist gezwegen.

Een systeemopstelling is een therapeutische methode binnen systemisch werken die gebruikmaakt van visualisatie om complexe interacties binnen een systeem in kaart te brengen. Daardoor worden verstoorde patronen zichtbaar en ontstaat ruimte voor nieuwe perspectieven en oplossingen.

In deze training richten we ons met name op therapeutische opstellingen in een-op-een begeleiding waarbij je cliënten vraagt om met materiaal (blokken, poppetjes, vloerankers) het systeem waar ze deel van uitmaken uit te beelden. Hierdoor krijgen cliënten beter zicht in hoe interacties verlopen en ontstaat begrip van eigen gevoelens, overtuigingen en gedragspatronen die invloed hebben op die interacties en hoe daar verandering in aan te brengen.

Deze training is bedoeld voor professionals in het psychosociale domein. Je kunt hierbij denken aan (gezins)coaches, therapeuten, pedagogen, mentoren en jongerenwerkers.

Wat komt aan bod?

  • Fenomenologische grondhouding
  • De basiswetten van systemisch werken
  • Je persoonlijke genogram en leerlijn
  • De basisprincipes van opstellingen
  • Oefenen met opstellingen
  • Casuïstiek uit de praktijk
  • Integratie in de dagelijkse praktijk

Leerdoelen

Inzicht in Systeemdynamieken:
Kennis hebben van de basisprincipes van systeemopstellingen en hoe deze dynamieken invloed hebben op individuen en hun relaties.

Ontwikkeling van Vaardigheden:
Vaardigheden ontwikkelen in de fenomenologische grondhouding en het begeleiden van individuele opstellingen.

Zelfreflectie:
Eigen emoties en patronen verkennen, herkennen en kunnen parkeren, wat bijdraagt aan persoonlijke groei (zelfinzicht) en professionele groei (zuivere procesbegeleiding).

Toepassing in de Praktijk:
Leren hoe de individuele systeemopstellingen toe te passen in eigen therapeutische setting of praktijk.

Leeruitkomst

Na afloop van deze training ben je in staat om op basis van bovenstaande doelen zelfstandig individuele opstellingen te begeleiden.

Johan van Herk

Na zijn hbo-opleiding verpleegkunde en de opleiding gezondheidswetenschappen aan de universiteit van Maastricht volgende Johan van Herk (1980) een vierjarige opleiding tot Psychosociaal therapeut en specialiseerde hij zich in systemisch werken. Hij is als docent Mens & Gezondheid verbonden aan de Fontys hogeschool en werkt als trainer systemische werken binnen verschillende (non-profit) organisaties.

Erkend certificaat

Voor de training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, kun je de training afronden met een meerkeuzetoets om in aanmerking te komen voor het Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding.

OrganisatiePunten
NFG12 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
SNRO55 studiebelastingsuren (1,96 EC)

Trainingsdagen

GroepTrainingsdagen
April 2025donderdag 03 april
donderdag 10 april
donderdag 17 april

Trainingsdagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

SysteemopstellingenLesgeld
Totaal€ 795,-