Word psychosociaal therapeut

In deze post-hbo opleiding word je opgeleid tot psychosociaal therapeut. Dit vakgebied richt zich op begeleiding van cliënten met psychosociale problemen. Je kunt hierbij denken aan stressklachten, relatieproblemen, opvoed- en gezinsproblemen en rouw. Problematiek steekt de kop op als situatieveranderingen zich aandienen, zoals een echtscheiding, verlies van een geliefde, ziekte, oplopende werkdruk of ontslag. Deze problemen gaan vaak gepaard met angst, boosheid en depressieve gevoelens, maar uiten zich in een mildere vorm dan bij psychiatrische problematiek. Het verschil zit met name in de mate van gezonde kern, veerkracht, veranderingsmogelijkheden en zelfredzaamheid van cliënten.

Met de juiste begeleiding van een psychosociaal therapeut wordt die gezonde kern aangesproken, veerkracht geactiveerd, veranderingsmogelijkheden benut en zelfredzaamheid bevorderd. Disfunctionele patronen van denken, voelen en doen, die vaak zijn verbonden aan het verleden, worden doorbroken waardoor het hoofd lichter wordt, het gedragsrepertoire vergroot, pijn verzacht, mildheid ontstaat en angsten verdwijnen. Gemoedstoestanden verbeteren, relaties optimaliseren, conflicten worden opgelost, dagelijkse werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Kortom: het eigen potentieel wordt optimaal benut.

Studeer voor een zorgverlenersnummer

De post-hbo opleiding Psychosociaal therapeut is geaccrediteerd door Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO). Na het behalen van het diploma word je direct toegelaten tot het VPMW-register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Je hoeft dus géén extra opleiding Psychosociale Basiskennis (PsBK) te volgen. De NFG-registratie zorgt ervoor dat je cliënten in aanmerking komen voor vergoedingen uit het aanvullende pakket van verschillende zorgverzekeraars.

Voor professionals met een vooropleiding

Deze complementaire opleiding is speciaal ontwikkeld voor (zorg)professionals met een hbo- of wo-diploma (zie toelating), die hun kennis en vaardigheden op het gebied van psychosociale therapie willen uitbreiden.

 • Voor maatschappelijk werkers om naast de taakgerichte aanpak ook het emotionele stuk van mensen te begeleiden
 • Voor verpleegkundigen om op een dieper niveau met mensen te communiceren
 • Voor afgestudeerden in Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) om op individueel niveau therapie te verlenen
 • Voor (toegepast) psychologen en gezondheidswetenschappers om naast de brede theoretische kennis, de praktijkkant van het therapeutische vak te leren
 • Voor pedagogen om de kennis en kunde rondom opvoedkunde te verbreden met persoonsgerichte therapie
 • Voor bestaande therapeuten om door te ontwikkelen binnen het vakgebied

Tien modulen

De post-hbo opleiding is modulair opgebouwd en bestaat uit zeven klassikale modulen en drie zelfstudiemodulen. De klassikale modulen bestaan uit drie, vier of vijf trainingsdagen, die op vaste tijden plaatsvinden en volledig dienen te worden bijgewoond. De zelfstudiemodulen kunnen op ieder willekeurig moment worden gestart en in eigen studietempo worden doorlopen.

Twee leerroutes

Het fundament van deze opleiding bestaat uit de klassikale module Stressmanagement, twee klassikale modulen naar keuze uit Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Motiverende gespreksvoering en Oplossingsgericht werken, de zelfstudiemodulen Professioneel hulpverlenen en Klinische psychologie en één zelfstudiemodule naar keuze uit Sociale psychologie, Positieve psychologie of Psychologie van hoogbegaafdheid.

Daar bovenop kies je tussen de leerroute Jeugd en gezin of de leerroute Verlies en rouw. Elke leerroute bestaat uit vier klassikale modulen. Het is ook mogelijk om twee leerroutes te volgen, dat leidt tot een extra aantekening op het diploma.

SRNO post-hbo diploma

De opleiding is geaccrediteerd door Stichting Nederlands Register voor Opleidingen (SNRO). Opleidingen in de complementaire zorgsector vallen onder toezicht van de zorgverzekeraars in plaats van het Ministerie van Onderwijs. Daartoe beoordeelt SNRO de kwaliteit van opleidingen. Dit heeft geleid tot de SNRO post-hbo erkenning. Bij afronding van de opleiding ontvang je het SNRO post-hbo diploma.

NFG-register

Na het behalen van het diploma word je direct toegelaten tot het het VPMW register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Je hoeft géén extra PLATO opleiding Psychosociale Basiskennis (PsBK) te volgen. De NFG-registratie zorgt ervoor dat je cliënten in aanmerking komen voor vergoedingen uit het aanvullende pakket van verschillende zorgverzekeraars.

Carrièreperspectief

Als psychosociaal therapeut kun je bijvoorbeeld werkzaam zijn:

 • In een eigen praktijk.
 • In een gezondheidscentrum in samenwerking met bijvoorbeeld een huisarts, poh-ggz, gz-psycholoog, en fysiotherapeut.
 • In de ambulante zorg.
 • In het sociale domein bij gemeenten.
 • In het onderwijs.
 • In het bedrijfsleven.

Studiebelasting

De minimale studieduur is één jaar en de maximale duur drie jaar, afhankelijk van het studietempo dat je hanteert. De gemiddelde studiebelasting is ongeveer 15 uur per week bij afronding in één jaar en 5 uur per week bij afronding in 3 jaar.

Instroomvoorwaarden

Voor toelating dien je in het bezit te zijn van een hbo- of wo-diploma van een van onderstaande opleidingen. De opleiding dient met goed resultaat te zijn afgerond ná 1989.

Hbo:

 • Sociale Pedagogische Hulpverlening (SPH)
 • Maatschappelijk Werk Dienstverlening (MWD)
 • Culturele Maatschappelijke Vorming (CMV)
 • Social Work
 • Hbo-V Verpleegkunde
 • Toegepaste psychologie
 • Creatieve Therapie
 • Kunstzinnige therapie
 • Dans- en bewegingstherapie
 • Pedagogiek
 • Psychomotorische therapie
 • Stressmanagement CCC PROFESSIONAL

Wo:

 • Psychologie
 • Orthopedagogiek
 • Gezondheidswetenschappen – afstudeerrichting Geestelijke Gezondheidszorg

Daarnaast verwachten we van de professionals in opleiding:

 • Psychische gezondheid
 • Open leerhouding
 • Een goed ontwikkeld zelfreflecterend vermogen
 • Basisgespreksvaardigheden

Het doel van de post-hbo opleiding Psychosociaal therapeut is om ware professionals op te leiden voor het begeleiden van cliënten in het psychosociale werkveld. Dat vraagt om psychische gezondheid, een open leerhouding, een goed zelfreflecterend vermogen en basis-gespreksvaardigheden van de instromende professional. Op dat fundament bouwen we binnen de opleiding verder. Vanzelfsprekend zal dit gepaard gaan met persoonlijke groei, maar dat is niet de opzet van de studie. De studie is dan ook niet bedoeld voor mensen die willen werken aan hun eigen problematiek of als ervaringsdeskundige anderen willen begeleiden, maar voor mensen die hun professionele werkzaamheden willen uitbouwen (professionaliseren).

Heb je een hbo- of wo-diploma van een zorggerelateerde opleiding die niet in bovenstaand rijtje voorkomt, dan is de studie met een extra aanvulling misschien wel te volgen. Neem in dat geval gerust contact met ons op.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

De prijs van de gehele opleiding, onafhankelijk van de duur, varieert van € 6980,- tot € 7615,-. Wat je precies betaalt is afhankelijk van welke modulen en leerroute je kiest. Verder kun je invloed uitoefenen op de prijs door te betalen in delen (€ 300,- korting) of in één keer (€ 500,- korting).

Drie opties voor inschrijving en betaling

1. Inschrijven en betalen per module

Je commit je per module en kunt dus na elke module bepalen of je stopt met studeren of doorgaat voor het post-hbo diploma. Voor klassikale modulen geldt dat je deelname onder voorbehoud is van een beschikbare plaats op het moment van je inschrijving. Ook betaal je de prijs van dat moment en doe je dus mee aan eventuele prijswijzigingen.

2. Inschrijven voor de post-hbo opleiding (alle modulen) en betalen in delen

Je commit je aan alle modulen en gaat voor het post-hbo diploma. Door te kiezen voor betaling in delen, ontvang je een korting van € 300,- op het totaalbedrag. De betaling is verdeeld in een aanbetaling en 18 maandelijkse deelbetalingen. Voor klassikale modulen geldt dat we een plaats voor je gereserveerd houden en je daarmee verzekerd bent van deelname.

3. Inschrijven voor de post-hbo opleiding (alle modulen) en betalen in één keer

Je commit je aan alle modulen en gaat voor het post-hbo diploma. Door te kiezen voor betaling in één keer, ontvang je een korting van € 500,- op het totaalbedrag. Voor klassikale modulen geldt dat we een plaats voor je gereserveerd houden en je daarmee verzekerd bent van deelname.

Inschrijven voor twee leerroutes

Wil jij je inschrijven voor beide leerroutes? Dan ontvang je € 300,- extra korting op het totaalbedrag. Verder kun je ook hier invloed uitoefenen op de prijs door te betalen in delen (€ 300,- korting) of in één keer (€ 600,- korting).