Van problemen naar oplossingen

De training Oplossingsgericht werken laat zien dat werken met cliënten (jeugdigen en volwassenen), collega’s en andere mensen om je heen vaak beter, sneller en ook leuker kan. Je helpt hen om de aandacht te richten op de sterke kanten en hulpbronnen die ze bezitten en die ze kunnen inzetten om hun toekomstbeeld werkelijkheid te laten worden.

Oplossingsgericht werken komt van de oplossingsgerichte therapie en is de pragmatische toepassing van een aantal principes, die wellicht het beste te omschrijven is als het vinden van de meest directe weg naar wat werkt. Dat kan voor iedereen anders zijn.

Oplossingsgericht werken kan worden beschouwd als een vorm van cognitieve gedragstherapie, waarbij de focus niet ligt op de reductie of het verdwijnen van ongewenst (probleem)gedrag, maar op de toename van gewenst gedrag. Het gaat hierbij om het gebruik van oplossingstaal en de nuances in taalgebruik. De toepassing hiervan ga je leren in deze vierdaagse training.

Wat komt aan bod?

De training biedt een gedegen kennismaking met de principes en oefening in de vaardigheden van oplossingsgerichte gespreksvoering. Je besteedt veel aandacht aan het stellen van oplossingsgerichte vragen: oplossingsgerichte vragen vormen immers de kern van de oplossingsgerichte gespreksvoering. Ze nodigen uit anders te denken, positieve verschillen op te merken en gewenste veranderingen te verwezenlijken. Het betreft bijvoorbeeld vragen naar doelformulering, het vinden van uitzonderingen, het ontdekken en inzetten van competenties en schaalvragen.

Ook besteden we aandacht aan het optimaliseren van de samenwerkingsrelatie: hoe kun je iemand uitnodigen om in beweging te komen? Er is mogelijkheid om te oefenen met eigen casuïstiek.

Leeruitkomst

Na het volgen van deze training:

  • Ben je competent in het voeren van gesprekken over een gewenste toekomst (toenaderingsdoel) zonder daarbij over het probleem of de klacht te praten
  • Ben je in staat verschillende oplossingsgerichte technieken/vragen toe te passen (de zogenaamde oplossingsgerichte lopers)
  • Kun je verschillende samenwerkingsrelaties herkennen en weten welke vragen hierbij passen
  • Kun je leukere en lichtere gesprekken voeren, met energiebesparing tot gevolg

Eva Kuiper

Eva Kuiper (1986) is forensisch orthopedagoog en docent aan instellingen voor hoger onderwijs. In 2018 werd zij door studenten aan de Universiteit van Amsterdam uitgeroepen als docent van het jaar. Kuiper geeft al jaren lezingen en workshops aan professionals in bedrijven en zorg- en onderwijsinstellingen op het gebied van positieve psychologie, oplossingsgericht werken en positieve gezondheidszorg. Ook is zij auteur van verschillende boeken waaronder ‘oplossingsgerichte vragen aan kinderen en hun omgeving’ en ‘optimaal onderwijs’.

Erkend certificaat

Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, kun je de training afronden met een schriftelijke casusopdracht om in aanmerking te komen voor het Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
LV POH-GGZ30
SKJ38,4 - Jeugd- en gezinsprofessional (geaccrediteerd t/m 16 januari 2026)
SNRO60 studiebelastingsuren (2,14 EC)

Trainingsdagen

GroepTrainingsdagen
November 2023donderdag 02 november
donderdag 09 november
donderdag 23 november
donderdag 07 december

Trainingsdagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Oplossingsgericht werkenLesgeld
Totaal€ 895,-

Videocollege cadeau

Bij je inschrijving voor de training Oplossingsgericht werken krijg je tijdelijk een psychologie videocollege ter waarde van € 59,- cadeau. Je kunt daarbij kiezen uit thema’s als autisme, narcisme, gedragsverandering, hechting, positieve psychologie en meer.