Leven naar je waarden

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm met een wetenschappelijk fundament. ACT heeft een uitdagende nieuwe kijk op de manier waarop we ons leven invullen en de link met onze gedachten. Binnen ACT staat niet de inhoud van het denken centraal, maar ligt de focus op het aangaan van een andere relatie met de gedachten.

ACT leert niet om positiever te denken of om van belemmerende gedachten of gevoelens af te komen. Pijn en lijden maken nou eenmaal deel uit van het bestaan.

ACT leert wèl hoe op een andere, slimmere manier om te gaan met vervelende gedachten en gevoelens. Daarbij zoomt ACT in op wat belangrijk is in het leven: persoonlijke waarden én daarnaar handelen. ACT betekent in het Nederlands tenslotte niet voor niets ‘doen’.

In het kort, ACT:

 • Is een vorm van gedragstherapie
 • Streeft naar psychologische flexibiliteit
 • Gebruikt veel metaforen om zaken inzichtelijk te maken
 • Leert het gedrag van de gedachten te scheiden
 • Richt zich op het hier en nu
 • Accepteert wat onvermijdelijk is
 • Laat inzien dat u een probleem kunt hebben maar niet uw probleem bent
 • Stelt waarden centraal
 • Helpt gedrag stap voor stap veranderen

Wat komt aan bod?

Tijdens deze vijfdaagse training staan we stil bij de oorsprong van ACT, doorlopen we de zes zuilen die deel uitmaken van de methode én brengen we de ACT hexaflex en het ACT kwadrant samen in een matrix. Zo ontstaat een helder werkmodel. Om dit model in de spieren te krijgen gaan we aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen. Het motto is: eerst zelf ondergaan wat je later met cliënten gaat doorlopen, zodat je niet alleen weet hoe het werkt voor cliënten, maar ook zelf ervaart wat het effect is.

De zes zuilen op een rijtje:

 1. Acceptatie
 2. Defusie
 3. Mindfulness
 4. Het zelf
 5. Waarden
 6. Commitment

Leerdoel

 • Richting kunnen geven aan je gedrag ondanks je gedachten en gevoelens (doeltreffend omgaan met pijn, frustratie, angst en eisen)
 • In staat zijn om cliënten te begeleiden in ditzelfde proces

Literatuur

Een aanrader is het boek ACT in de praktijk van Russ Harris. ACT therapeuten gebruiken dit boek vaak als naslagwerk. Tijdens de training zal voor de liefhebbers waar mogelijk – steeds achteraf – een link worden gelegd naar dit boek.

Miranda Salmans

Miranda Salmans (1969) is na haar hbo-opleiding toerisme het zakenleven ingegaan. Jaren later maakte zij de overstap naar procesbegeleiding door het volgen van een hbo en post-hbo stressmanagement. Sindsdien is ze verbonden aan een grote coachingsorganisatie waarvoor ze mensen begeleidt in human resources en de financiële wereld. Met haar eigen praktijk richt ze zich op piekeraars, pleasers en perfectionisten. Een doelgroep die zeer gebaat is bij de ACT-methode waarin Miranda zich sinds 2015 heeft gespecialiseerd. 

Pascal van der Steen

Pascal van der Steen (1972) heeft een zorgachtergrond. Hij rondde de hbo-opleiding Social work af in de jaren negentig, werkte jarenlang in de verslavingszorg en psychiatrie en volgde een hbo en post-hbo opleiding tot psychosociaal therapeut. Zijn eerste kennismaking met ACT was in 2013, de trainersopleiding rondde hij af in 2015. Momenteel werkt Pascal als POH-GGZ en in zijn praktijk waar hij dertigers begeleidt in hun groeiproces.

Erkend certificaat

Voor de training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, ontvang je het erkende Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

Voor de meeste beroepsorganisaties is het certificaat een vereiste om studiepunten toegekend te krijgen. In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
Registerplein60 - Cliëntondersteuners
60 - Sociaal Juridisch dienstverleners
60 - Aandachtsfunctionarissen
60 - GGZ-Agogen
60 - GHO
60 - Maatschappelijk werk
60 - Mantelzorgmakelaars
60 - Psychodiagnostisch werkenden
60 - Sociaal agogen
60 - Sociaal werker
SKJ45 - Jeugd- en gezinsprofessional (geaccrediteerd t/m 30 september 2023)
LV POH-GGZ70 studiebelastingsuren (2,5 EC's)