Begeleiding bij relatieproblemen

Knallende ruzies, fysiek of verbaal geweld, een gebrekkige communicatie, vreemdgaan, het gevoel uit elkaar te zijn gegroeid, eenzaamheid, een gemis van liefde, seksuele problemen en een tekort aan intimiteit: het is maar een greep uit de vele problemen die in relaties voor kunnen komen.

Deze problemen zijn op zich al belastend genoeg, maar houden ook andere problemen in stand of verergeren deze zelfs. Wat kun je doen als je merkt dat er relatieproblemen zijn, of als cliënten deze rechtstreeks melden? Hoe pak je hun problemen aan?

De training relatietherapie is bedoeld voor elke hulpverlener die met deze groep cliënten actief aan de slag wil gaan. Die wil leren hoe om te gaan met twee clienten tegelijkertijd en hoe hun problemen te bespreken en aan te pakken, terwijl een goede band met beiden wordt opgebouwd.

Wat is relatietherapie?

 • Relatietherapie is een gesprek onder zes ogen;
 • De focus ligt op gemeenschappelijke problemen;
 • Waarop beider individuele wereldbeelden (hechting, trauma, ervaring) van invloed zijn.

Doel van relatietherapie is de verbinding tussen partners te herstellen.

Waarom relatietherapie?

Het is eenvoudiger om te praten mét iemand dan óver iemand. Tijdens relatiegesprekken vertellen stellen niet alleen wat het probleem is, maar laten ze dit ook zíen. Zo krijgt de hulpverlener meer informatie. Informatie die tijdens zittingen kan worden gebruikt om met het stel te oefenen, iets wat zij thuis waarschijnlijk anders of niet zouden doen. Zo is het rendement van elke zitting hoog.

Wat komt aan bod?

De rode draad van deze module wordt gevormd door de drie assen:

 • Zelfbeeld en relatiebeeld 
 • Communicatie en compassie
 • Verbinding en authenticiteit

Intieme verbondenheid tussen twee mensen kan alleen tot stand komen als ze beiden authentiek blijven. Je bent authentiek in een relatie als je gedachten en gevoelens kunt uitdrukken, terwijl je rekening houdt met de mening en de behoeften van je partner. Hierin slagen partners alleen als ze goed communiceren en dat lukt alleen als ze zeker zijn van zichzelf, dus als ze elkaar vertrouwen. Het belangrijkste dat een relatietherapeut moet doen, is het vertrouwen versterken dat clienten in elkaar hebben.

Leeruitkomst

Je leert om praktische en doelgerichte interventies te plegen op vier niveaus: communicatie, machtsstrijd, relatiedeal, en verbondenheid.

Na het volgen van deze training kun je:

 • Patronen in communicatie en hechting herkennen en benoemen;
 • Communicatiefouten herkennen en corrigeren;
 • Gesprekken met emotionele clienten structureren;
 • Wensen en behoeften uitvragen en deze opnemen in een behandelcontract;
 • Liefdevolle ontmoetingen tussen clienten laten plaatsvinden.

Tijdens de training maak je onder andere kennis met elementen uit emotion focused therapy (EFT) van Sue Johnson, geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg, en directieve relatietherapie van Lange en Van de Ven. 

Jean-Pierre van de Ven

Jean-Pierre van de Ven is relatietherapeut met een eigen praktijk gevestigd in Amsterdam. Hij schrijft boeken, artikelen en columns over relaties in onder andere de Volkskrant en Psychologie Magazine. Daarnaast is hij regelmatig betrokken bij tv-programma’s met als thema’s matching en relaties. Jean-Pierre werkte als onderzoeker en als docent relatietherapie aan de Universiteit van Amsterdam, werd NLP Master aan de Academie voor Psychotherapie en verzorgt workshops voor clienten en behandelaars. Het credo voor al zijn activiteiten is: wie iets wil veranderen, moet iets anders doen.

Erkend certificaat

Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, kun je de training afronden met een schriftelijke casusopdracht om in aanmerking te komen voor het Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
LV POH-GGZ30 PE-punten
SNRO75 studiebelastingsuren (2,68 EC)

Trainingsdagen

GroepTrainingsdagen
September 2024dinsdag 17 september
dinsdag 24 september
dinsdag 01 oktober
dinsdag 08 oktober
dinsdag 15 oktober

Trainingsdagen zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Kies voor betaling in één keer ontvang € 100,- betalingskorting.

In één keerLesgeld
Totaal€ 1095,- € 995,-
In delenLesgeld
Aanbetaling€ 395,-
2 maanden x € 350,-€ 700,-
Totaal€ 1095,-

Videocollege cadeau

Bij je inschrijving voor de training Relatietherapie krijg je tijdelijk een psychologie videocollege ter waarde van € 59,- cadeau. Je kunt daarbij kiezen uit thema’s als autisme, narcisme, gedragsverandering, hechting, positieve psychologie en meer.