De kracht van hechting

Psychodidact biedt als eerste in Nederland het ‘Neufeld Intensief I Programma’ aan. Dit vlaggenschip van het Amerikaanse Neufeld Instituut is in een uniek Nederlands jasje gestoken door Margriet Noot. Het programma is erop gericht opvoeders te helpen om zélf de oplossing voor hun kinderen te worden, ongeacht de oorsprong van probleemgedrag. Het uitgangspunt is het op hechting gebaseerde ontwikkelingsmodel van Dr. Gordon Neufeld. Toepassing van het model heeft invloed op het leven van kind, tiener en volwassene, in werk, relatie of gezin.

Over Neufeld

Gordon Neufeld is ontwikkelingspsycholoog en heeft meer dan 40 jaar ervaring met kinderen, jongeren én de volwassenen die voor hen verantwoordelijk zijn. Hij is een internationaal spreker en auteur van ‘Laat je kind niet los’. Gordon Neufeld heeft een reputatie door zijn vermogen om complexe problemen inzichtelijk te maken en deuren te openen naar verandering. Vroeger werkzaam als hoogleraar aan de universiteit en in zijn eigen praktijk, nu toegewijd aan het onderwijzen en trainen van anderen, waaronder docenten en hulpverleners. Zijn Neufeld Institute is nu een wereldwijde organisatie die de hechtingswetenschap toepasbaar maakt op het grootbrengen van kinderen.

Wat komt aan bod?

Deze training bestaat uit vijf videocolleges en vijf lesdagen, tijdens welke dé drie sleutelbegrippen om kinderen te begrijpen worden behandeld: hechting, kwetsbaarheid en volwassenwording. Het maakt een inschatting mogelijk van waar kinderen in hun ontwikkeling staan en hoe je hen in de juiste richting kunt bewegen. Je leert symptomen van vastzitten herkennen, de oorzaken hiervan te onderkennen en kinderen uit hun blokkade te helpen.

Wat is het doel?

Het hoofddoel is kinderen begrijpen. Interventies moeten op inzicht gebaseerd zijn, willen ze verandering van binnenuit teweegbrengen en lange termijn effect hebben. Het model werkt preventief, hoewel de benadering ook toepasbaar is op kinderen met grote problemen en in moeilijke omstandigheden. Het wordt toegepast in een veelheid van situaties: thuis, op school, speciaal onderwijs, therapie, begeleiding van delinquenten, adoptie, pleegzorg enzovoorts.

Leeruitkomst

Na het volgen van deze training:

 • Kun je aan de hand van de drie kernelementen van groei analyseren of een kind gezond in ontwikkeling is
 • Kun je meten of het kind in zijn ontwikkeling gestagneerd is
 • Begrijp je het effect van emotionele afweer op de ontwikkeling en het gedrag
 • Weet je wat de voornaamste oorzaken van afweer zijn
 • Heb je inzicht in het brede scala aan gedragsproblemen dat door afweer kan ontstaan
 • Begrijp je welke rol gehechtheid speelt bij een gezonde ontwikkeling
 • Ken je de zes hechtingsfasen
 • Begrijp je het belang van de juiste hechtingshiërarchie
 • Kun je concurrerende hechting herkennen
 • Besef je wat het brede en ingrijpende effect van verwijdering kan zijn
 • Heb je eenvoudige interventies tot je beschikking waarmee je de gehechtheid van het kind kunt opbouwen of herstellen
 • Heb je geleerd hoe het hart van een kind verzacht kan worden
 • Heb je hechtingsvriendelijke manieren van discipline geleerd
 • Kun je aan de hand van je nieuwe inzichten een casus analyseren en een begeleidingsplan opstellen

Margriet Noot

Margriet Noot is vele jaren in het onderwijs en als vertaalster werkzaam geweest. In 2006 is Margriet afgestudeerd als stressmanager. Naast het voeren van haar praktijk was zij 8 jaar lang mentor en trainer bij Psychodidact. Haar liefde voor kinderen en de overtuiging dat veel levensproblemen hun wortels in de kinder- en tienerjaren hebben, leidden haar naar het Neufeld Institute, waar ze in 2013 afstudeerde. Zij was intensief betrokken bij de vertaling en uitgave van ‘Laat je kind niet los’. Margriet is als enige in Nederland bevoegd om de training Hechting te doceren.

Erkend certificaat

Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, kun je de training afronden met een schriftelijke casusopdracht om in aanmerking te komen voor het Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
SKJ48 - Jeugd- en gezinsprofessional (geaccrediteerd t/m 31 december 2024)
SNRO80 studiebelastingsuren (2,68 EC)

Data

GroepData
September 2024Videocolleges:
Donderdag 12 september
Donderdag 26 september
Donderdag 10 oktober
Donderdag 24 oktober
Donderdag 14 november

Bijeenkomsten:
Donderdag 19 september
Donderdag 03 oktober
Donderdag 17 oktober
Donderdag 07 november
Donderdag 21 november

Videocolleges zijn beschikbaar vanaf de aangegeven datum en kunnen, ter voorbereiding, op een zelf gekozen moment voorafgaand aan de volgende klassikale bijeenkomst worden bekeken.
Klassikale bijeenkomsten zijn van 10:00 tot 16:30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Kies voor betaling in één keer ontvang € 100,- betalingskorting.

In één keerLesgeld
Totaal€ 1095,- € 995,-
In delenLesgeld
Aanbetaling€ 395,-
2 maanden x € 350,-€ 700,-
Totaal€ 1095,-