Leven naar je waarden met ACT

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een relatief nieuwe therapievorm met een wetenschappelijk fundament. ACT heeft een uitdagende nieuwe kijk op de manier waarop we ons leven invullen en de link met onze gedachten. Binnen ACT staat niet de inhoud van het denken centraal, maar ligt de focus op het aangaan van een andere relatie met de gedachten.

ACT leert niet om positiever te denken of om van belemmerende gedachten of gevoelens af te komen. Pijnlijke gevoelens maken nou eenmaal deel uit van het bestaan.

ACT leert wèl hoe op een andere, slimmere manier om te gaan met pijn, frustratie, angst en eisen én met de bijbehorende vervelende gedachten die zich vaak als stemmetjes aandienen in het hoofd zoals: ik ben niks waard, ik doe het nooit goed genoeg, ik moet presteren om iemand te zijn, anderen zijn interessanter dan ik, mensen maken misbruik van mij, ik ben verantwoordelijk voor andermans geluk, het leven zit vol valkuilen of ik ben dom. De focus wordt verlegd van vermijden van pijn naar bereiken van persoonlijke waarden, opgevolgd door de actie die daartoe leidt. ACT betekent in het Nederlands tenslotte niet voor niets ‘doen’.

In het kort, ACT:

 • Is een vorm van gedragstherapie
 • Streeft naar psychologische flexibiliteit
 • Gebruikt veel metaforen om zaken inzichtelijk te maken
 • Leert het gedrag van de gedachten te scheiden
 • Richt zich op het hier en nu
 • Accepteert wat onvermijdelijk is
 • Laat inzien dat je een probleem kunt hebben maar niet je probleem bent
 • Stelt waarden centraal
 • Helpt gedrag stap voor stap veranderen

Wat komt aan bod?

Tijdens deze vijfdaagse training staan we stil bij de oorsprong van ACT, doorlopen we de zes zuilen die deel uitmaken van de methode én brengen we de ACT hexaflex en het ACT kwadrant samen in een matrix. Zo ontstaat een helder werkmodel. Om dit model in de spieren te krijgen gaan we aan de slag met ervaringsgerichte oefeningen. Het motto is: eerst zelf ondergaan wat je later met jongeren, jongvolwassenen of volwassenen gaat doorlopen, zodat je niet alleen weet hoe het werkt voor cliënten, maar ook zelf ervaart wat het effect is.

De zes zuilen op een rijtje:

 1. Acceptatie
 2. Defusie
 3. Mindfulness
 4. Het zelf
 5. Waarden
 6. Commitment

Leerdoel

 • Als hulpverlener zelf richting kunnen geven aan je gedrag ondanks je gedachten en gevoelens en doeltreffend omgaan met pijn, frustratie, angst en eisen
 • In staat zijn om cliënten te begeleiden in ditzelfde proces

Miranda Salmans

Miranda Salmans (1969) is na haar hbo-opleiding toerisme het zakenleven ingegaan. Jaren later maakte zij de overstap naar procesbegeleiding door het volgen van een hbo en post-hbo stressmanagement. Sindsdien is ze verbonden aan een grote coachingsorganisatie waarvoor ze mensen begeleidt in human resources en de financiële wereld. Met haar eigen praktijk richt ze zich op piekeraars, pleasers en perfectionisten. Een doelgroep die zeer gebaat is bij de ACT-methode waarin Miranda zich sinds 2015 heeft gespecialiseerd. 

Pascal van der Steen

Pascal van der Steen (1972) heeft een zorgachtergrond. Hij rondde de hbo-opleiding Social work af in de jaren negentig, werkte jarenlang in de verslavingszorg en psychiatrie en volgde een hbo en post-hbo opleiding tot psychosociaal therapeut. Zijn eerste kennismaking met ACT was in 2013, de trainersopleiding rondde hij af in 2015. Momenteel werkt Pascal als POH-GGZ en in zijn praktijk waar hij dertigers begeleidt in hun groeiproces.

Erkend certificaat

Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsnorm. Als je alle trainingsdagen volledig hebt gevolgd, ontvang je het erkende Psychodidact certificaat. Mocht je niet 100% aanwezig zijn, dan ontvang je een bewijs van deelname voor de gevolgde dagdelen.

Accreditaties

In onderstaand overzicht kun je per beroepsorganisatie zien hoeveel studiepunten worden toegekend bij afronding met een certificaat.

OrganisatiePunten
NFG16 registerpunten (erkend als na- en bijscholing PsBK)
óf 2 registerpunten per dagdeel bij bewijs van deelname
LV POH-GGZ30 PE-punten
Registerplein60 - Cliëntondersteuners
60 - Sociaal Juridisch dienstverleners
60 - Aandachtsfunctionarissen
60 - GGZ-Agogen
60 - GHO
60 - Maatschappelijk werk
60 - Mantelzorgmakelaars
60 - Psychodiagnostisch werkenden
60 - Klachtenfunctionarissen in de gezondheidszorg
60 - Sociaal agogen
60 - Sociaal werker
Register Vaktherapie45 - Beroepsspecifieke bij- en nascholing vooraf geaccrediteerd
SNRO70 studiebelastingsuren (2,5 EC)
V&VN30 - Scholing algemeen

Trainingsdagen

GroepTrainingsdagen
September 2024vrijdag 13 september
vrijdag 20 september
vrijdag 27 september
vrijdag 04 oktober
vrijdag 11 oktober
November 2024dinsdag 05 november
dinsdag 12 november
dinsdag 19 november
dinsdag 26 november
dinsdag 03 december

Trainingsdagen zijn van 10.00 tot 16.30 uur.

Studielocatie

Psychodidact
Wilhelminastraat 79
5141 HJ Waalwijk

Lesgeld

Kies voor betaling in één keer ontvang € 100,- betalingskorting.

In één keerLesgeld
Totaal€ 950,- € 850,-
In delenLesgeld
Aanbetaling€ 350,-
2 maanden x € 300,-€ 600,-
Totaal€ 950,-

Videocollege cadeau

Bij je inschrijving voor de training Acceptance and Commitment Therapy (ACT) krijg je tijdelijk een psychologie videocollege ter waarde van € 59,- cadeau. Je kunt daarbij kiezen uit thema’s als autisme, narcisme, gedragsverandering, hechting, positieve psychologie en meer. Deze actie geldt voor losse inschrijvingen en is niet geldig in combinatie met andere acties of kortingen.